Every time you surrender something that isn't meant for you, the Universe will bring you something that is........

konco2 ku...

Wednesday, 24 August 2011

berbuke together gether......

assalamualaikum...

korang buke pe semlm...??mesti korang buke ngn family kan..syok gile doe...hehehe...ak x de la buke ngn family...ak bke ngn mmbr2 ak...ala...BFF ak la..hehehe....kitorang kan 4 skawan y sengal...kan marsha n cik wawa kan??hahahah....kitorang bke kt umah kosong...opssss...jgn misunderstand...uma kosong tuh mksod nye hostel type A y mmg xde owg duduk...so ktowang pon amik la kputusan tok bke n masak kat ctuh bb dapor die luas ckit n slese...law msk lam bilik sempit ckit...dak2 tuh y ckp la...ala....dyowg tuh ckp je..p y tukang msk nye ak la...hoho...memandangkan ag 2 ari kitowang ley berbuke sesame street so pe slh nye bebuke sesame kan....sedap ke??ntah la....x ley nk mrase rase tyme msk tuh...so redha je la law terkurang or terlebih garam ye...hahaha...semlm da la lmbt g bli brg..nseb baik la ak nih msk cpt....hahah...menu utame nye ketam msk lemak cili api...ak teringin gile nk mkn..ak nih gile ketam..peminat utame ketam...so ak pon decide la nk msk nde alah nih...so lam kol 3.30 g bli brg then balik lam 4.30...pas solat asar,ak pon ready la nk msk..2 menu je...so x yah nk rushing sgt la kan...hahaha...menu 1...jeng3...kangkung goreng belacan....alah...simple je...jap je ak msk...p nyaris2 nk hangus la bb ak terleka depan lappy jap..ngeh hehehe....pastuh da siap....hahaha...ak pon msk la menu y sterus nye...ketam msk lemak...mse tuh jenuh jap la ak nk tggu si marsha dtg bwk bwg putih....pastuh mse ak nk msk tuh,malaun y bernme intan pon cmpy...kje dy??msk nasi...pastuh dyowg dok brebot laptop kes nk men game...ak mls nk lyn....pastuh si intan payung nih mengkompius kan ak mse nk msk ketam tuh..senget je..so ak pon tepon mama ak  tok mengkompemkan nye..haha...


da siap msk tuh...lam kol 7 jgk la siap sume2...pastuh tetamu2 VVIP da dtg mse tuh...mmg la nk bke 4 owg p ad invite VVIP dtg skali...hahaha....jd nye berbuke sramai 8 owg...hehehe...nseb la ok je ak msk...p ad something wrong kat ketam la..ak pon x taw ape nde alah...ase dy cm lain ckit bb ak g bsoh ketam tuh ngn air axion...hahaha...gurau je...mati lak malaun2 tuh kang..hehee...






nih la rupe nye mknn y kitowang mkn semlm...ak x amik gamba la..so kne la curi gamba kt google la kan...hahaha...n kuih d sponsor khas oleh kak dila (roomate kak intan)....

menu ari nih....hmm...ak da pike da....insya-Allah ak nk msk sume y tertere di bwh..hehehe.....






air???ak x pike ag..t la..jap2 ag la...p nanas tuh ak nk mkn ag...sedap~....hehehe....ok la guys...cmpy cnih je la...hehehe....tata titi tutu....



akhir kate, wassalam n maju la sukan tok ngre!!!yeah!!

Tuesday, 23 August 2011

care meredekan sakit aty...

assalamualaikum.......




korang cht??ak nk mrepek ape ek ari nih??ak pon pelik...korang penh x ase cm nk pecah2 kan kple orang or nk ketuk kple orang cmpy naik benjol...kes mara nye pasal kan....sakit aty nye pasal...so...ari nih ak nk bg tips2 y d bri khas oleh mmbr ak y kple nye agak senget...tp ak jamin 100% tips2 y dy bg tuh ley korang gune pakai...p jgn la letak harapan tggi sgt bile korang da apply kan ble korang mara....sbb result dy myb akn wat kan korang x rede langsong pon...


k la...ak mls nk ckp byk...so....cre2 nye mcm y tertere kat bwh nih...hehehe....


  • law temp darah korang bru nk nek pns..*37c..ikot temp m'sie*hehehe
  • mse tuh korang wat muke steady ajak si polan y wat korang mara tuh g restoran or kdai mkn...
  • cmpy kt sane,korang orderkan air y berais kat dy..then korang order air y x berais tok korang..*tok jge kesihatan ckit..minum ais slalu x bek tok kesihatan*
  • order mknn y berasaskan cili spye mknn tuh mmg pedas gileee....
  • mkn mknn tuh ngn mke slamber wlaupon mknn tuh pedas tahap babun sambil pndang mke si polan tersebut...
  • bile ase2 temp darah tuh nk naik,korang mkn lagi2 mknn y mepunyai unsur2 pedas berapi...
  • bile temp da nek...korang teruskan mkn n law ley tmbh ag lade or cili2 api y ade kat cituh...
  • bile korang pnye temp da pech...korang g la kt si polan y wat korang mara tuh then korang tgk muke dy n ngn lafaz bismillah korang leps kan la satu kalimah suci tumbukn padu y akn berbunyi innalillahiwainnailaihirajiun *gedebuk*.....
  • then, korang jln trus n wat mke lege plus x taw ape2...
  • cmpy je tmpt y d tuju or korang da balik uma,korang cpt2  cri2 ais tok redekan kepedasan or kemarahan y tgh melanda dri korang y cm tsunami tuh...
  • lps tuh kompem korang akn ase ketenangn y berpanjangn....


tuh la cre y mmbr ak aja...dy ckp cre nih d jamin bagus tok kesihatan korang sekeluarge..p nsihat ak tok korang..tlong jgn apply kan cre2 nih lam idop korang melainkan korang mmg da ptus urat kentut y menyebabkan korang ilang kewarasan akal pikeran n skaligus mengapplykan cre2 y mmbr ak suggest kan nih...hehehe 

akhir kate...maju lah sukan tok negare!!!n slamat mencube!!!

peace no war....


Sunday, 21 August 2011

to special person in my life.......

assalam....


pe kabo geng...amacam pose??ada ok ka??nih da mlm 10 akhir ramadhan n bese nye owg akn berusaha keras nk jmpe mlm lailatulqadar....ak pon ngh berharap ak dpt jmpe mlm tuh...alangkah nikmat nye law ak dpt...doa2 kan la kite same2 dpt jumpe mlm 1000 keberkatan tuh....ok...ak xde idea la nk update ape lam blog ak...p ak share ngn korang 1 lagu la kot...


ntah la...ak ase lirik nih cm terkenE lak ngn ak...ececehhh...jiwang jap...hahaha....ak ase cm lagu nih da lme senor nye..p nk wat cmne..ak bru je jmpe lagu nih..hehehe...*kes lyn citer dream high*...ak tetibe jd suke ngn lagu nih....lagu nih cm bg ak inspirasi lam idop...eh4....xde2...hehehe...lagu nih ak tujukan tok insan istimewa lam idop ak skang nih...sape???hahaha...rahsie....


hanye insan2 tertentu shje y mengetahui sape kah insan istimewa itu...opsss....bkn kanak2 istimewa...hehehe....ak ley dgr lagu nih spanjang ari tanpe ad rse bosan pon...bhye kan ak nih...nk wat cmne...da mlekat ngn lagu nih....korang mesti x saba kan nk taw lagu pe...hehehehe...nk gtaw la nih...




"Only Hope"

There's a song that's inside of my soul
It's the one that I've tried to write over and over again
I'm awake in the infinite cold
But You sing to me over and over and over again

So I lay my head back down
And I lift my hands
and pray to be only Yours
I pray to be only Yours
I know now you're my only hope

Sing to me the song of the stars
Of Your galaxy dancing and laughing
and laughing again
When it feels like my dreams are so far
Sing to me of the plans that You have for me over again

So I lay my head back down
And I lift my hands and pray
To be only yours
I pray to be only yours
I know now you're my only hope

I give You my destiny
I'm giving You all of me
I want Your symphony
Singing in all that I am
At the top of my lungs I'm giving it back

So I lay my head back down
And I lift my hands and pray
To be only yours
I pray to be only yours
I pray to be only yours
I know now you're my only hope 

ok guys....kite blah dlu....hehehe...tata....

Thursday, 18 August 2011

saba je la yee.....

assalamualaikum....hye3..sawadika....anneyong....

hehehe...korang cmne??cht...enjoy gile bace korang nye entri y latest tuh...seronok seyh...korang nye blog best....hahahaha...ok x ayt bodek ak...hahha...xde la...ak x bodek pon...steady puji korang2 n i really mean it...hehehe...opss...ok...jgn senyum lbey2...da cm kerang busuk da tuh...cover skit la beb...hehe...ok...back to the topic...


korang penh x rse like..."aduh minah nih,saba je la...." or "perghh minah ni,x ley blah..."..penh x??ak slalu ase p mlm td la paling dahsat gle...p xde la cmpy gle la..law x kompem ak da kt tampoi da...hehe...mlm tadi ak nye la semangt nk bke ngn sultan bb ak nih one of kerabat sultan jgk...hehee...excited gile seyh...kol 6 tuh da ready da cop tmpt nk dok 4 org...ak , marsha ,kak intan ngn kak jun....ak bajet la, ble ad jamuan or keramaian y mcm nih...xde la akn berlaku insiden2 'ak tolak kau n kau tolak ak', 'ak x kre ak dpt dlu', 'lantak la y lom dpt ag,asal kan ak dpt' or pape jew la y sewaktu n sepukul dgn nye.....


ok...no matter it is, be polite la kan...ak x sindir or perli sape2..p law trase,oppsss....sorry....*ala2 gaye nk mkn penmpar*...


yela...tol la kan...x kire la ko tuh laki ke pompuan ke dak kecik lelaki ke dak kecik pompuan ke anak datuk K ke ank datuk Z ke....who cares??x kan mse ko nk amik something then ble ad org y sekat or halang ko nye jln tetibe ko nk mara then ko ckp "weyh ko taw x ak nih ank datuk XYZ??"...mse tuh ad org nk pduli ke??xde la weyh...p at least law ko ckp, "tumpang lalu banyak ckit ley??"....mesti la ad nye org ke tpi nk bg ko lalu...nih bukan pasal lalu x lalu y ak nk citer senor nye....p sal makanan n adab kite...kat mne sume tuh???ag2 la y pompuan nih ha....


x kan korg nk mkn cmnih kot....??


ak da wat kajian da...atas pemerhatian ak slame 2 jam semlm..nih je ak ley ckp,saba je la ye...ok...first thing ever,bile korg nk amik mknn mesti korang kne bratur kan??bkn nye serbu cm mngse kbolor x mkn 200 taun kan??bratur la weyh,bkn nye ssh pon..then amik pon beragak la n egt la owg y lom dpt nih...nme pon mkn rmy2..jgn pike dri sndri je...ak rse mangse kbulor y x dpt mknn pon ble org nk bg mknn dyowg pndy je bratur nk amik mknn, xde la cm ZOMBI NMPK OTAK kan....hmm...saba je la ye....cdey la taw x??...da tuh, amik sikit banyak lak tuh, siap bwk tupperware *tol x ak eja?* ngn plastik nk isi mknn nk tapau nye pasal..mmg la ley je law nk tapau p law da amik byk mmg thp 20 owg nk mkn, then y blakang2 y lom mkn nih nk mkn pe??ak bkn nk ngt mkn p mmg nk pon...hehe...p consider la kan, mak cik2 kat blakang tuh kesian lak ak tgk, dyowg perhatikan je dak2 pompuan nih amik mknn n dyowg pon x dpt mkn senor nye...ntah la....saba je la ye....speechless gile...tuh lom ag ak komen part y amik nasik sorg p cm 6 org nk mkn pastuh mkn x abih...bukan skit oo x abih...byk seyh...gle nye membazir taw...hish...tetibe ak y ase malu bb dah la invite owg luar then student nye prangai cm tuh lak...saba je la ye...


mse tuh y pakai purdah ke tudung laboh ke tudung bidang 20 ke sume ganas2...takut ak...pastuh solat da xde nk tggu imam da...pky serbu egt kt nk mkn je...sadis x??kesian kan kt owg mcm nih....dy nye brebot x egt woo...saba je la ye....gile seram seyh...mse tuh, kau ak nye kawan ke or kau ak nye geng ke or kau ak nye adik sume tolak tepi..y penting, ak nk mknn tuh...bab tolak2 cm nk gado mmg xde banyak gile...ak nih ha..nk lalu msuk jln depan kene tolak cau2 nye la ngn minah purdah n the geng...cmpy ak nih ag sikit nk tergolek cm aym golek terjatuh taw....ak lam aty mse tuh, saba je la ye.....y mak cik2 nih lak, tgk je dak2 tuh..agak nye lam kple otak dyowg pike "ish3....kesian...agak nye da lame x jmpe mknn kot..."hahaha...agak nye la kan mkcik kan...hehehe...saba je la ye mak cik...




tuh lom ag bab nk mkn sorang jew p amik pinggan cm nk mkn 10 owg der...cmpy pinggan x ckop...mknn toksah ckp la kan, y tuh mmg sah2 x ckop..awal2 da abih licin da...p y cmpy pinggan pon x ckop,sadis gile...pastuh da suda mkn bkn taw nk buang smpah tuh msok lam tong smpah ke plastik smpah ke...nih tggl je kt situh...amboiii..mentang2 mak cik cleaner ad,cm tuh lak kowg wat ye....saba je la....last2...ak n the geng mkn kt luar je bb x sanggop nk tgk mangse perang brebot mknn...




ok...ak xnk ckp lbey just nk gtaw, len kali tuh bersopan la sikit ek...x yah la nk tunjuk cm kowg nih x jmpe mknn 1 taun...ak x tujukan kat sape2...p law y trase lbey tuh,jutaan pdn muke beta kirim kan...n nasihat ak,jge la korg nye adab tuh ckit...ak y kple otak gile pon taw malu taw x..hishh...cdey la..saba je la ye....nk mara ak??mara la...ak x kesah bb ak taw...ak taip nih based on facts...ak tgk..ak perhati sndri...so, renung2 kan n slamat beramal...


moral of the story.....jge la ketatasusilaan kite n adab2 kite di mne2 jue kite berade n walau segile mne or seslumber mne pon kite...


akhir kte dr ak....wassalam n maju la sukan tok ngre!!!


p/s = bukan niat nk kutuk owg p just nk bg ksedaran n mengate je..hehehe...x sme taw kutuk ngn mengate..ngeh...ciou!!

Wednesday, 17 August 2011

we are friend.....

assalamualaikum.....


hye3...pe kabo geng???akak masjid da x dtg ah...ak tunggu2 p xde pon die dtg anta mknn plus ketas tuh ag...ak pun pelik...xkan sekali je kot...huuu...so...untuk menampakkan yang ak nih mengupdate blog ak, ak pon berpiker la...nk update ape ye...so,ak rase ak nk share something bout friendship with u alls sume...




korang ad BFF??paling x pun, ad kwn kn??law xde kwn pun ad mmbr kan??law mmbr pun xde,mesti korang nih kere sumbang kan...hahaha...xde3...gurau je...


kawan..sahabat...member...geng...tuh sume bwk maksud y berbeze2...mmg la ad stengah orang akn ckp,ala...sume same je..p pade ak die x same..KAWAN x smestinye ley jadi SAHABAT,MEMBER x slalu nye ley jd GENG, GENG pulak x slalu nye ley jd KAWAN,while KAWAN, GENG, n MEMBER x smestinye ley jd SAHABAT...konpius??ok...ak explain k..


SAHABAT means...orang y akn ad ngn korang bile2 je korang nk die ad ngn korang n orang y akn ilang lam idop korang bile dy taw korang ngh happy n dyowg x kesah pon law korang x egt die tym korang senang....p dy la orang y akn ad dlu n first kt korang bile korang ssh or sedih....


KAWAN means....orang y ad ngn korang ble2 je korang senang...dy akn jd lbey kurang cm SAHABAT p KAWAN nih bkn la org y first akn ad ngn kite ble kte ssh....


MEMBER n GENG means...orang y akn ilang bile je korang ssh n dy la org 1st y muncul ble korang senang....


p x sume nye cmtuh...kdg2,GENG , KAWAN n MEMBER pon ley jd cm SAHABAT....p tok cmpy ke tahap tuh mmg agak payah la ckit...p ak lbey prefer gune istilah MEMBER lam idop ak...even ak taw mmbr tuh la y akn tggl kite,p taw mmbr2 ak bkn jnis cmtuh...bb ak rse law ak pky istilah SAHABAT tuh cm skema sgt la dri ak nih...hehe...xde2...senor nye meaning tuh x de bwk kesan pape pon..y penting kejujuran tuh bile korang bergaul ngn org len...cm ak ckp la,ad mmbr y akn tggl kite ble kite ssh n ad mmbr y akn ad ngn kite even mse tuh kite ssh tahap kedane skalipun...law korang ber 'member' ngn org bia la nde tuh sbb kite pun perlukan insan y bernme mmbr...jgn amik ksempatan ats dy...kt cnih ak bg korang tips2 tok kekal kan satu friendship tuh ye...



  1. jujur...jgn la law berkwn tuh nk putar belit kan citer or whatever..jujur sbb tuh akn jdi kan org syg kt dri korang...
  2. just be urself...no need to change urself...just be the way u r...bak kte bruno mars,"ur amazing...just the way u r"hehehe
  3. percaye...believe in urself...then percye kt orang y korang anggap sbg BFF korg tuh...law xde kpercyaan kat situh,mmg x jln la..tuh je y ak ley ckp...imagine...law korg cye kt somebdy tuh,then korg akn rse slamat even nk citer something privte pun korg taw rahsie korg akn slamat ngn die kn...law xde rse percye kt ctuh,akn ad je la punce2 gado nye...
  4. respect...tuh paling penting...law korang berkwn,even org tuh mude dr korng mesti korang ad rse respect dy jgk kn...law x,ape gne jd kwn..jge privacy dy n jgn cmpor hal dy law dy x ske...tuh nme nye respect...tuh law y mde dr korang,law y tue dr korang,jatuh hukum wajib la kat ctuh....so,respect la org law nk org respect kite balik...

y tuh je la stakat nih y ak ley share ngn korang..lain2 ari ak share lagi ye...maap le lme x mengupdate blog...bz ngt la..ececehhh...hahha...btw guys...ak nk tunjuk ckit mke2 y jd BFF sejati ak nih...hahaha...kpd y x tercalon,jgn kecik aty...ngeh..hehehe..k guys...c u...


akhir kte,wasslam n maju la sukan tok ngre!!!

Sunday, 14 August 2011

jom kite bace.....

hye3!!....assalamualaikum....


amacam pose korang??ade ok x??ke makin ok ke??law makin ok tuh bagus la..jgn makin x ok sudah la...trimas ak say kat korang yang bg feedback or bg support kt entri ak y leps2 tuh....x dpt nk blanje korang pape bb jauh sangat la...nk bg duit raye pon ase cm x dpt nk bg jgk bb ak ngh blaja la...hahahaha...ok2..back to the topic k??mlm semalam mse ak ngh syok dok main game...mse tuh lam kol 5 la mse sahur kn...ak dgr orang dok ketuk pintu bilik ak...so..ak pon open la the door tuh...ak egt ke mmbr ak y ketuk pintu nk kejut ak bgn sahur p bkn la...kakak2 masjid Al-Azhar y ketuk kejut sahur then bg kuih tok sahur ngn bg sehelai kertas y bertaip ........ y tuh la y ak nk share ngn korang....


memandang kan ak dah pon bce ketas tuh n ak ase bagus tok ak share ngn korang,jdi ak nk ajak korang ramai2 bce blog ak..ley??hahaha...jom2 bce...


..................................................................................................



kembali kepada fitrah yang suci

petang itu kami duduk di pangkin di hadapan rumah Tok Ki sambil mendengar celoteh daripada Tok Ki. aku masih ingat lagi kata2 Tok Ki kepada kami, "cucu2 Tok Ki mesti puase penuh taun ni, kalau x...." , "kalau x, x boleh raye kan Tok Ki?" , kami serentak tertawe dengan gelagat abang cik, belum sempat Tok Ki menghabiskan kate2 nye, abg cik terus menyampuk. lalu abg long menepuk bahu abg cik dan menegur perbuatannye yang kurang sopan itu. "takpe la, betul la ape yang abg cik ckp tadi tuh...tapi kalau cucu2 atok nak tahu,puase ni mengajar kite menjadi hamba Allah yang lebih hebat", Tok Ki meneruskan celoteh nya. "mcm mne tuh Tok Ki?" , aku mula berteka teki. "ada empat perkare:"


pertama : 
puase mengajar kita rase keterikatan kita dengan  Allah. mengapa? kerana apabila berpuasa, kita akan berasa lapar dan dahage. bila dah lapar dan dahage, mula lah rase nk mkn lah,minumlah, tapi disebabkan sedar akan tanggungjawab kita sbg muslim yang berpuasa di bulan ramadhan, lalu kita membatalkan niat kita itu kerana berase Allah itu melihat kita. hebat kan??


kedua :  
pada bulan puasa juga kite akan merase lebih mudah untuk beribadah. kenapa?? sebab kita berada dalam keadaan lapa dan dahaga, dalam keadaan ini, nafsu kita dapat di kawal pade mase ini , syaitan juga x dpt nk goda anak adam. maka mudah lah unutk kita melakukan ibadah spt solat, tadarrus Al-Quran, zikir ,sedekah dan mcm2 lagi. kalau kita btul2 manfaat kan mase ni, insya-Allah, kita akn menjadi hamba Allah yang lebih taat.


ketiga : 
puasa mendidik jiwa. bagaimana? puasa secara tidak langsung mendidik jiwa kita agar bersifat sabar dan melampau. dalam menjalani ibadah puase, kite bukan shj menahan dri drpd lapar dan dahaga, kita juga menahan diri drpd mengikut hawanafsu dan byk bersabar. malahan, puase mengajar kita bagaimana orang y hidup ssh terpakse mengikat perut untuk mkn dan minum. dengan ini, puase mengajar kita agar bersyukur dengan rezeki yang diberikan Allah dan tidak berlebih-lebihan dalam membelanja.


keempat : 
puasa menerbitkan rase kasih syg. pernahkah kita terfikir??betapa unik nya ibadah puase di bulan Ramadhan ini. ibadah puase mendidik kita agar menyelami kesempitan hidup saudara kita yang hidup ssh dan kekurangan makanan. ini akan dapat mengeratkan lagi perasaan kasih sayang antara kita kerana kita juga dapat merasa bagaimana perasaan mereka.


sehingga kini aku masih lagi ingat 4 perkare yang pernah di sebut olah Tok Ki. kini baru aku mengerti betapa puasa sebenarnye jika kita hayati dengan sepenuhnya, ia mampu mengembalikan kita kepada fitrah yang suci. Wallahua'lam.

.............................................................................................

ak arap pe y ak share kat ats tuh ley kite same2 pike n dpt keberkatan dari Allah....sekian,wassalam...

"sekiranya hamba-hamba Allah mengetahui kelebihan yang ada pada Ramadhan pastilah umatku akan mengharapkan setahun seluruh nya menjadi Ramadhan."   
(Hadis Riwayat Khuzaimah)

ak share ngn korang satu doa nih...



akhir kate, majulah sukan tok ngre!!!


p/s = tuh bukan ak nye citer taw...tuh citer kat lam ketas je k...enjoy reading guys...

Thursday, 11 August 2011

di mana kah kite??

salam ramadhan karim kat korang sume...da 11 ari pose kan...cmne??steady???hahaha...y laki2 cmne??da ad y ponteng ke???law pompuan tuh wajib la ponteng ke ats nye pabila tibe waktu2 tertentu ats sebb tertentu dgn kadar2 tertentu.....law laki tuh ad jgk y ponteng ak x taw la nk ckp pe....conclusion nye xley wat suami..tuh aje...hehehe....ak d beri ksedaran tok tulis entri y tajuk nye ... (kowg bce sndri kat ats tuh) ...nta la x taw nape,tetibe teringin nk tegor mmbr2 n dri sndri...arap2 nye ley la bg manfaat kt dri sndri n kowg sume guys....


syurge ke nerake???mne 1 kite nk g???mesti la kowg n ak sndri pon nk msok syurge...p persoalan nye d sini..layak ke kite msok situ....???itu persoalan y paling ats lam kple otak ak...layak ke??da ckop byk ke amalan ak??solat 5 waktu mmg kite x penh tggl n wat sharp awl waktu ke???tanye tuh kt dri kite sndri....law solat 5 waktu pun kite x wat ini kan lagi nk wat solat2 sunat bagai tuh...mane pg nye mse kite y kt ALLAH tuh??? 


jom same2 kite pike,

 mcm nih ke ak nk msok syurge law ak solat pun main "ala...kejap lagi la..."
mcm nih ke kite nk msok syurge law puase pun kite x wat....
mcm nih ke kite nk msok syurge law nk wat baik kne sruh n harap kan balasan dlu...
mcm nih ke kite nk msok syurge law ari2 kt bibir kte pnoh ngn lagu2 MCR ,and others bkn nye zikir...
mcm nih ke kite nk msok syurge bile kite ase dri kite megah n x penh nk tlong owg...
mcm nih ke kite nk msok syurge law bile kite ase kite ssh je kite akn cari DIE....
mcm nih ke kite nk msok syurge law kite insaf pun takat hangat2 taik aym je....
mcm nih kite nk msok syurge law kite x penh nk ckp or ucap syukur y teramat ble DIE bg kite senang or permudahkan hal kite....
mcm nih ke kite nk msok syurge law y no 1 n y teratas lam aty kite bkn ALLAH n NABI kite....

n byk ag "mcm nih ke kite nk msok syurge" y kite kne pike....




ak penh jmpe...sorang hambe allah..y zaman silam die,na'uzubillah..jht nye die..syaitan pun ley klh...p skang...alhmdulillah...die ade effort tok ubah dri die....setiap kali solat,air mte die ngalir laju tande die sedar n insaf n takut ngt balasan y akn dtg tok die....setiap kali die pegg Al-Quran,then die bace..air mte laju mengalir tnde die rse ayt2 tuh bgi die kesedrn y nyate n lam mse y sme bg die skongn y padu...tiap kali die taw die ssh,owg FIRST y akn die cri ialah ALLAH dgn care solat n berdoa dan dlm doa nye die mengadu pade pencipte nye y die dlm kesusahan n perlukan pertolongn dr-NYA...p bile die dpt satu kesenangn,die x penh lupe n bibir die x penh lekang dr sebut "YA ALLAH YA TUHAN YA RABBI....ALHAMDULILLAH...."sambil airmte die mengalir tande die sgt berterima kasih pade kekasih nye YANG MAHA AGONG....

skang nih benti jap...stopkan sume lagu y kowg ngh psang kecuali zikir..tuh pun law kowg ley psg la...then 

pike...
penh ke air mate kite mengalir n tuh betol2 tulus ikhlas dari aty kite n ngn sedar ape salah y kite da wat selame nih n mse tuh kite tol2 ase menyesal ngn ape y da kite wat...

pike...
penh ke bile kite solat,kite tadah tgn then doa mnx ampun dr DIE n mse tuh air mte kite mengalir dok kenang byk nye dose y kite da wat..
.
pike....
penh ke kite ase kite da zalim kt dri kite sndri ngn mse silam kite y kelam tuh...

pike...
penh ke kite ngn rele aty menangs n ngn rele aty ngadu kt DIE bile kite ad mslh...

pike....
penh ke kite ase malu bile kite anggap lelaki pr perempuan y xde ikatan y sah dgn kite jd org y paling dekat ngn kite..sedangkan ALLAH tuh slalu ad ngn kite even ape pun kite wat....penh ke kite sdr???

pike....
bape byk kali kite ckp kite xley idop ble owg tuh tggl kite,sdangkan kite ade DIE y syg kite 10000000 kali lbey dr dri sagala nye....

pike....
bape titis air mte kite ngalir tok DIE n  bape gelen air mte kite ngalir tok BF or GF kite...

pike...
cmpy bile lgi kite nk tangguh mse kite tok kembali kat jln DIE....

same2 la kite pike kan jawapan nye n same2 la kite cari mane tempt kite d sisi DIE akhir kelak ngn kembali kepade ALLAH....

sekian...wassalam....

P/S = thanks to sahabat2 y byk bg tunjuk aja tok dri nih brubah cmpy ke thp nih....

Tuesday, 9 August 2011

perlu ke cam tuh???

salam korang...cht ke dak ye??bape kali nk pesan nih..law x cht p la cari doct..hmm...xpon cari ak je...p law ak y ubat kan korang lam staun baru ley ok la...hehehe...almaklum la ak nih kan bomoh pawang y x d iktiraf..hoho...

al kisah ari nih nye ye ak nk mntak korang nye opinion or pendapat atau pandangan korang...hehehe..(*ayat tu d taip xlain x bukan bb nk soh kowang mengomen senornye...)ok...korang ad pakwe or makwe x??xpun ad cewek dan cowok enggak??ah..bisa aja enggak ada ya...bhahaha...xde ke??balak or jati ad??xpun mamat or minah...??mesti sume ad kan...eheh..jgn tipu...

tipu dose,
masuk api nerake..

ok...wawancara kite adalah..jeng3...perlu ke bile korg break then bile terjumpe kene wat muke "kau y tinggal ak dulu!!"???perlu ke??bile krang kapel,mse tuh indah ngt kn...bak kate P.Ramlee dunia ini ana y punya...



mse tuh.....kau lah kumbang ak la bunge..kau la matahari ak la bulan...kau la burung ak la taik nye..kau la kepak ak la sayap...kau la malam ak la siang...kau la panas ak la sejuk...idup ku trase ksong tnpe kehadiran mu wahai kekasih ku...what willi do if u r not here wif me??i will die if u leave me...i dont know how to live my life if u r not here...
bile da break..."hishhh,ko nih semak ah"...pegi mampos la ngn ko...ko egt ak heran la law ko xde ngn ak...weyh ak ley idop la law ko xde...ko sape y ley wat ak nk mati law ko xde....stakat laki or pompuan cm ko ckit ak x heran la...

see??perlu ke keluarkan ayat maki hamun bile nk clash??why not korang ckp leklok...law die nk maki balik,biar kan je la...tuh die nye hal..p law ak nye prinsip la kan...ak akn ckp leklok,then law die letak slh tuh kt tempt ak means ak y jd punce tok sume hal y jdi ak akn diam..bg ak,diam x smestinye kite klh bb bile kite pangkah or lawan die lagi akn nmpk y kite nih cm bla bla bla...so,diam tuh ag baik...bia la law mmbr2 die nk slh kn kite pon bb bile kenyataan tuh nmpk satu ari t dyowang akn taw jugk...
pesann nih khas tok kaum hawe ye bb ak pun spesis hawe jgk..so same2 kite pike..perlu ke bertekak smate2 nk tegak kan y kite x slh..diam aje..then kite tgk..bb diam tuh x smestinye klh...mcm mmbr2 ak ad y dah kapel cmpy 5 6 taun p at least break then meraung ckp nk bls dendam n x puas aty bb nmpk slh tuh kt die n punce break tuh dtg nye dr die..x payah buang mse korang..x perlu pun..korang diam je n see...pas ptus ngn korang die epy ley gelk2 kan korg n ckp bukn2 sal korg,tgk la t,die akn diam 1000000 bhse t bile dyowg nmpk korg x terkesan ckit pun ngn relationship y xde mkne tuh...
so girls...let bygone be bygone...akhir kte,maju la sukan tok ngare!!!

P/S = syg kan mak ayh, nabi , n yg azali ALLAH ag berbaloi dr syg org y x penh anggap n hargai wujud nye kite d samping die...

5 dalam 1....

hye korang....cht ke??ari nih ak da kering otak da dok pike nk update pe lam blog..ak tgk n bce blog2 lain meriah gile..ak nih???da kering gile idea ak...klh tasik y kering mse musim kemarau...ag dahsat ak nye kering nih...ari nih topik utame nye ialah keseronokan ak berbuke kt msjid tok ari nih ngn semlm...ya tuhan...alhmdulillah...nape??bb ak nye bajet mmg save gile ble ak mkn kt msjid..ak skang nih mmg ngh kering y amat law kowg nk taw..so sape2 y baik aty tu ley la pike kowg nk blnje ak buke pe...hahaha


ok...back to the topic....senor nye ak pun x taw nk wat topic ape senor nye...p ak nk kongc satu story sal idop ak la...hehehe...bkn nk jaja kisah family...p skadar tok kongc pengalamn n y mne kurang kite ley jdi kan iktibar n panduan tok mse depn kite...ye x??angguk sume...law x,ak sepuk korang..ngee..hehe..

nih ak...

hehe...ak ank tunggal...p nape ak ley jd along..nk taw??bace ye...hehehe

ak ad atok ngn mama ngn ayh mse umo ak lam prot mama ak cmpy la umo ak 5 taun...p pas je umo 5 taun tuh,ak da ilang sorang...atok ak da xde mse tuh...ak rase ksong ngt..sgt ksong....pastuh umo ak 6 taun ak pindh jhor then mse tuh ak hanye ad mama ngn ayh ak...ak egt ke kitowg akn idop happy ever after p x smudah tuh...hmm...mama ngn ayh ak cerai mse umo ak 6 taun tuh jgk....then mse tuh dyowg gado kt court sal hak penjagaan ak...ok...kite short kn story nih...hak tuh dpt kat ayh ak then umo ak 8 taun die kawen lain...then mse tuh ak ad ibu tiri...
nih gamba fmily ak y belah ayh ak ngn ibu tiri ak...

then mama ak kawen len jgk...ayh ngn ibu ak dpt ank 4 org then mama ak ngn abah ak dpt 2 org...jdik la ak nih ank sulong merangkap along...prasaan ak??ak x taw....jgn tanye knpe....even korg pon korg x ske jgk kan...p ak redha..bb ak taw tuhan tuh maha adil...die xkn bg ak dugaan nih law die taw ak x kuat...mmg ak x kuat...ak nih lembik...p ak kuat kan semngt,ak kental kn jiwe,ak tbh kan aty ak...ngn harapan satu ari t ak taw ape senor nye punce mama ngn ayh ak cerai...ak nk ngt taw...kdg2 ak ase jln ak gelp ngt,p ak taw mama ngn ayh ak slalu ad kt blakang ak so ak x ley jd cmtuh....ak nk jd ank y mama ngn ayh ak ley bangge kan...tuh jnji ak...tpu la law ak ckp ak x sedih ak nye fmily cmnih...broken fmily...p as long as mama ngn ayh ak happy,slagi tuh ak akn cbe bernfs walaupon sesak nye ak sorg je y taw...p demi mama ngn ayh,ak rele...tetibe cm nk pasang lgu rela lak..hahaha

spanjang 20 taun da ak idop...ak byk blaja dr pengalamn ak sndri..ak byk blaja dr kesalahan y ak wat sndri....your experience is the best teacher...so law kowg ase give up da,pike balik...ape motif korg idop law kowg sndri ley give up ngn idop korg...??ak penh ase cmpy thp ak da xnk idop...p kite ade otk kn...pike la...nape kite kne survive idop lam keadaan y cmnih...ad hikmah y kite x nmpk...p bile kite nmpk...kite akn sedar satu ari t...insya allah...

akhir kate..wassalm n maju la sukan tok negare!!!

P/S = saje nk share..dah x taw pe y ak nk share..nih je y ak terpike lam kple otk..hehehe

Sunday, 7 August 2011

HAPPY BIRTHDAY AYAH!!!

hye3....semekom rakyat2 beta...apakah kalian sihat2 belaka...??hoho....

HAPPY BIRTHDAY AYAH!!!

ahah!!korang dgr x ak jerit tuh..law x dgr,x yah la wat aksi nk try dgr..bb mmg x dgr pon law da nme nye ak nih wat "aksi jerit lam blog"...yela...p law kowg dgr jgk..tuh mesti ad something wrong tuh....tuh bkn suare ak tuh..suare sape2 ntah y korg dgr....silap2 suare tettttt...mne ade la...kan bulan pose....hehehe....xpun kowg nye tnge ad ppe y x kne kot...p check skang!!...hehe...

ok...bebalik pade topik asal kite ye....ari nih 8/8 befday bapak ak y terchinta merangkap chinta aty ak n pkwe ak la tuh...wahaha...tol la...pada detik 00:00...8/8/2011....isnin....genap la umor bapak ku yg ke-46...mde ag tuh....hencem je ag ak tgk..tol...law ak jln ngn bapak ak,mmbr2 ak siap tnye...pkwe ko ke di???sat ag bapak ak wat posing y menandekan dy mmg nmpk awet mde....apekah rhsie nye...jgn tnye ak...ak x taw....ala....bapak ak nih putih..org cine...standard la..p jgn tnye nape ak itam...xde la itam mne pon..mnis je taw...bhahaha...ak itam pon part mke je...kes active ngt la...heheheh

nih dia ak bg tgk biodata bapak ak y direka khas oleh ak sndri....



nama...ibrahim bin ali bin jusoh....

umo : 46 taun (genap ari nih)...

keje : kerani TNB....


status : dah kawen da,ade anak 5...(so kowg2 y pompuan x yah berangn la nk jd mak tiri ak ye..)...

perangai : penyabar p law mara api pon ley klh...penyayang n caring (cm ank die..hehehe)...bertanggungjawab....sangat memahami....friendly...

byk ag prangai die y wat kan ak sayang gile kat bapak ak...antarenye.....

die akan ade bile je ak sedih n need someone by my side...
die akn ad bile je ak rse idop ak gelap..
die akn ade bile ak down gile....
die akn selalu ad ble ak perlukan die tok luahkan ape2...
die akan ckp "xpe,ayah x kesah..as long as along tahu jge dri..." even mse tuh die kcewe sgt ngn ak...
die akn ckp "ayh sokong along dr blakng" even mse tuh die x ske pe y ak wat....
die akn ckp "along kan ade ayh" ble2 je ak ase ak cm sorg2 kt dunie nih...
die akn ckp "along x ssh kn ayh pon" even mse tuh die sndri ngh ssh...
die akn ad anytime n anywhre ngn ak even kdg2 ak lngsong x sedr...
die akn ckp "saba ye long" stiap kali die nmpk ak fade up ngn idop ak...


i love you ayh..more n more n more...n for sure,i love u more than myself...happy birthday....

p/s = hargai la ape y kite ad sbelom we lost it all....

Saturday, 6 August 2011

masam nye muke...senyum la ckit...

assalamualaikum ...ari nih ak update 2 citer lam satu ari..nk wat cmne...ak x ley nk tggu la nk share ngn korang....korg mesti plik..asal la ak epy smacam je...bkn epy la..p xcited senor nye....ak nih xde la nk sronok ngt citer sal org..p tok engatan n pengajaran kite sesame kan..(ayt cover)...hahaha...xde la...p y kurang kite perbaiki...ye x??hmm...


cerite nye begini...

lam kol 9 tdi bapak ak bawak ak g umah atok tukang urut y urut kaki ak semlm tuh...kne urut ag skali la bb die kan kne urut 3 kali bru tol2 elok kan...so..ak pon ikot je la kan...lam kol 9.30 tuh cmpy kt uma die....ak ngn family ak dok la kt branda uma die tuh smentre nk tggu die nye kuar kn...pastuh,ibu ak rimas agk nye...then dy soh la adik ak bkk kipas tuh...pastuh tetibe ad dak kecik nih kuar..muke ko x yah ckp la..cuke pon ley klh weyh...ak rase tuh atok tuh nye cucu,xpon cicit dy kot..law nk kate ank tuh,agk melampau la bb atok tuh pon da sparuh abad tetibe ad ank y umo die baye adik ak y last tuh..5 taun..hmm..cucu la tuh kot...die kuar then die g slow kn kipas...lam aty ak,nape x ttop je kipas tuh...hishhh..owg ngh rimas die g slow kan lak..x sikit2 doe...dy g tekan 1 tros..dr skuat2 angin tuh jd se slow2 angin @ lbey tepat x rase langsong angin tuh senor nye...

ciot je kan...law xnk bg gune kipas gtaw je la..ak ley balik uma balik bawak kipas syiling kt uma ak dtg ctuh la...huh!!bengang jap...p y tuh ak x kesh ngt bb dy dak kecik...p y ak ngt bengang nye ngn minah nih..nk kate kecik,x kecik..nk kate pekak,x pekak then nk kte bisu pon x jgk...ak bkn nye soh ko wat kndri beso2 pon bb ak nk dtg..just bkk kn pintu tetamu nk msok then ckpla tggu jap ye atok ngh solat...berat benor ke...??

da la ak ngn family ak dok kt luar then xde owg nk lyn..msok pon bkk pintu sndri lak tuh...hishhh....hmm...kitowng pon tggu la kt luar tuh ha then bapak ak geram la cm xde owg nk lyn je...die pon g la tanye minah nih...y best nye,mse bapak ak tanye tuh minah tuh ngh dokong bby nk bwk kuar uma bb nk tdo kan..x phm ak..law nk tdo kan bdk kecik mmg kne bwk kuar uma ke??pastuh dy lalu depn ktowg la kn mse nk kuar tuh..bapak ak pon pggl...

bapak ku : dik2...

minah : (wat pekak..bajet mke x nmpk y ktowg nih ad kt depan dy)....

bapak ku : dik oooo dik.....

adik ak : ye ayh...
ko tgk....dak kecik pon pndy jwb ble powg pggl...

minah : (terus ngn aksi pekak badak die tuh)....

bapak ku : (bengang)....hishhh pekak nye...


bapak ak pon jln la g kt minah tuh bb nk tnye la kn...ktowg tggu dekt stengh jam da p xde pon ato nye...hmmm....nk la tnye..mne taw,atok g trawih ke kn...hmm...

bapak ak dok balik ngn ktowg then ckp xde mlot gak nye...owg tnye pon tnjok2 cmtuh je..bkn nye nk ckp...taw la mke bapak ak tuh hensem ngt...hahahaha....sengal kn my daddy...hahaha...bapk ak ckp,mke die ngn mke dak kecik y ttop kipas tuh sme je msm nye..p ag msm mke minah tuh la...y tuh ak x taw la cmne nk ckp..law da dak kecik tuh td lwn ngn cuke,cuke y klh die ley menang....y nih ak x taw la....hahaha

nseb bek la pastuh atok tuh kuar then urut kki ak...bkn la ak nk kutuk..p kite kn ad adab...owg dtg uma tuh...kne la b'adab...law x byk pon ckit je..jd la dr xde adab lngsong kn..so korang...renung2 dan slamat beramal...

maju la sukan tok negare!!!

P/S = korg sume jgn wat cmnih ye law ad owg dtg uma...lyn leklok....paling x pon..bg air ksong je sgelas...huhu...

saje nk cari pasal la tuh....

pada hari nan indah ini..beta ingin mengucapkan selamat evening...korang pe kaba??cht ke??ak x bpe nk cht la...mlm tadi bapak ak bawak p ngurut kaki ak y terseliuh nih ha...terlolong terpekik ak menahan sakit...uihhh...sakit ooo...nk tergeliat urat kentut ak dok thn...p sbb nek elok nye pasal kes bln 10 t ad tournament ragbi  netball...tuh y ak tahan je tuh..nk pengsan pun ad..p y x ley blah nye...bapak ak dok kat tepi bkn nk bg semangt..die dok bantai gelk kt ak cmpy mleleh2 air mte die...hmm..saba je la...

p alhamdullah la lege ckit sakit nye..mmg la lege leps urut..p y ak dok pike semlm law x lege jgk kaki ak,ak p urut atok tuh lak...bia die taw cmne ak nk t'berak nk t'kencing thn sakit...bapak ak siap perli..die ckp "aii along,ckp anak jntan..kne cmnih ckit pon da meraung...lembik je...anak jntan pe nye..."...hamik kau...tuh ayt bapak ak..jgn kompius...jgn kompius...ak gigirl..bkn boboy...cme prangai je cm boboy...hehehe

ok...balik pade citer asal nye ye...semalam....ak g pulun mmbr ak y nk face to face ngn mmbr die ag towng kes x puas aty...ngn nek moto LC no plat abc 1234....ak pon polow la die...

( watak2 sbenar d rahsie kan krna takot popular t'lbeh kang...t ssh t...)

mmbr ak 1 : di,ko follow ak x??

ak : nk polow ah nih..ko x nmpk ak ngh setat enjen moto nih....

mmbr ak 1 : ok2...jom gerk...

cmpy ke tmpt d tuju pas 15 mnt menonggang jet pribadi ak nih...


ak : uihh...cpt gile cmpy...naseb x gile...

mmbr ak 1 : da..ko diam...!!

ak : (wat mke comel sambil mengezip mlot y mmg x rti nk diam nih)...

mmbr ak 2 : weyh...ko ape hal x puas aty ape ngn ak??ce ko ckp ckit...jelas2..terang2...

mmbr ak 1 : ntah...ak ase kitowang xde usik ko pon..ko kecoh pa hal..??

tertuduh : ske aty ak ah nk kecoh pon..mlot ko ke mlot ak...??(wat mke mara)

mmbr ak 3 : ckp jgn nk langsi bai...(mke garang tahap nk telan org)

ak : ...(diam x t'kte..hanye mmpu menyaksikan persembahan y x d byr ngn satu sen pon...)

mmbr ak 4 : saba2...ustaz ckp law mara ngh b'dri,nk ilang kan mara kne duduk...(wat aksi bodo ngn duduk kt ats lantai sambil pejam mte n urut dde y cm papan skeping)...

mmbr ak 5 : eh,law x ilang gk cmne??

mmbr ak 4 : law x ilang gak..ko dok baring lak...(sambil mlot t'kumat kamit b'istighfar)...

ak : korang pahal??tebiat???

mmbr ak 5 : ane ad...kitowang ngh wat aksi b'bhye nk ilang kan mara nih...

mmbr ak 1 : (bengang)..korang diam ley x??!!

tertuduh : bodo ah dak2 nih...

mmbr ak 1 : ko pahal??(ngn  mke tahap2 rimau nk telan kancil dok tenung tertuduh)

mmbr ak 4 & 5 : bia kan dyowang...(x benti ag wat aksi bodo td..)

mmbr ak 1 : di,ko brambos!!

ak : yela2...(wat mke kesian)....

1 jam kemudian...tertuduh trok d bantai mmbr ak y no 1,2 & 3...manakale ak ngn mmbr ak no 4 & 5 trok kne mara ngn dyowg kes wat aksi y terlampau bijak tuh..owg len y cri pasal..ak y comel nih kne marah..pe kes??kes nye bb ak tlampau brani g lyn kple otak malaun 2 ekor tuh..jd ak pon kne skali la...huh!!x adil!!

P/S = jgn la wat aksi terlampau pandai time owg ngh mara...kang dpt adiah best...n jgn la suke cri pasal ngn owg law xnk bdn kowang sakit2 tahap kne ggt ngn ketam batu...


akhir kte,wassalam  n maju lah sukan tok negare!!yeah!!

Friday, 5 August 2011

...alahaiii pak cik drebar....

assalamualaikum...kome2 ape citer??cht ke dak??ok guys...i wanna share this story with u...its not funny at all...but a little bit annoying and disgusting...but if u guys think its funny,then,i'll say..yeah its funny act...hahaha

khamis...4/8/11...kol 9.30 mlm...

mlm nih ak akn nek bas then berangkat ke terengganu...eh salah salah...mlm td aku nek bas nk balik ganu la...bas tu tggu ak lam kol 10.30 gitu la...ak pon siap2 then tggu kak sara bilik kak wawa kite...ak call kak sara...sekali....due kali...x angkat...kemanakah beliau pergi...???tetibe...kali ketige ku dail nombor nye...dapat...
aku : akak ktne??

kak sara : oppss...sori2...akak lupe la...da kol 9.30 da...jap2 akk balik bb tdi kak  nisa ckp dy nk ikot...

aku : ok2....

15 minit kemudian.....

kak nisa : ila,moh le kite trun...sara soh tggu kat bwh...

aku : ok2..ila tggu kat bwh p8....
kak sara pon cmpy...mse tuh da kol 10...die punye pecut kt hw wa ckp lu...da la bwk kancil...bile laju ckit cm kne tiup ngn angin...puhh...lam aty...ak sgt percyekan kak sara n dy sgt handal bab2 pecut n drive kete...20 mnt tuh ak slamat cmpy kt kajang...ak pon menabahkan aty n jiwe rage p la kat pakcik dreber tuh n tanye....

aku : p.cik,tiket nih bas nih kan??

p.cik dreber : .................(wat pekak ngn muke sposen..bapak murah...)

aku : p.cik...saye tanye nih....

p.cik dreber : ah??ye2...bas nih la...(x tgk tiket y ak tnjuk then die ley ckp tuh bas nye)

musykil ak..pastuh ak beralih ke dreber len tanye...kali nih dreber nih x pekak n x wat mke sposen y mmg murah tuh...then,ak pon g la kat kete kak sara amik barang2 ready nk nek bas....

da nek bas,tetibe ak t'ingat..mknn ak mane??ala.....t'tggl kt lam kete kak sara...ak call kak sara..x angkat...ak call kak nisa...naseb bek angkat call...ak pun soh dyowg anta mknn ak tuh...yela..ak nih da la law nek bas kompem nye mabok...tuh y kne spare mknn tuh...huhu...ag satu mne taw la kan,t tetibe lapa...huhu...pastuh ak nek la bas balik pas dpt mknn ak da...lam bas tuh,kiri abg askar...kanan abg askar...depan abg askar jgk...blakang ak pun abg askar...ak tencen sndri...da la sorg2 tgk ak wat mke cm nk telan ak..then ak pon...dok la diam2 wat mke ala2 rimau ngh lapa sambil dgr lagu...pastuh ak bajet lmbt ag nk cmpy law ak tdo mmg lbey dr boleh nih...ak pun tido..tetibe t'bgn lak..then bile da bgn,kompem la ak nk jmpe doct toilet...ak tgk luar,owh kat hw ag nih...jap ag kt r&r dreber nih benti la...

pastuh ak m’nabahkan dri thn pe y ptot dr kuar pde mse n tmpt y x bpe nk sesuai nih...ak pusing blakang,brader askar tuh tgk ak...brader askar y kri,knn ngn dpn ak sume tdo..asal die nih x tdo..dah tuh die dok tgk ak wat ape je..ak tencen la...mke mmg kompem la seram nk tgk..ngn mte bulat cm bji sage tuh die tgk ak..pastuh ak wat2 la bute x nmpk die..siap goyang2 kple dgr lagu then ak mkn...bru ak tgk die da x pndg ak...siot tol...pastuh ak mmg rase nk terbuang gile2,p ak tgk "R&R 100 mtr d hadapan"...tahan ye..jap ag dreber benti...p hampeh...spnjang HW tuh bpe byk r&R ak nmpk...p die x benti pon...org2 y kt depn2 tuh ak nmpk cm x thn je ble tgk dreber tuh wat x nmpk je ad r&r kt situ....sabo je...

3 jam pastuh cmpy la kt terminal kuantan...ak nye aty berbunge riang ngn harapan,ad la hrpn ak nk jmpe doct tan kesygngn ak tuh...gle!!4 jam thn..nk mati ak ase taw.!!mslh nye...cmpy je kt terminal kuantan tuh,pak cik dreber tuh trun kan org2 y nk trun kt ctuh pastuh jalan....ak mse tuh bru nk bgn nk trun p die da jalan....korg ley byg x betapa “happy” nye ak mse tuh...kne la thn ag...saba ye...

dok lam bas diam2....kuantan....cherating....chendor....destinasi y d tuju = kemaman....cmpy kt cherating...p.cik tuh benti...ak nye ske mse tuh ase cm nk wat sjud syukur je...ak pon trun la...skali ak tgk, " 30 sen skali msok toilet "...dompet ak t'tggl lam bas...ak pon g la balik kat bas...nk amik duit syiling je...kbetulan kt tmpt tuh ad 2 bas SP Bumi...y ak nek tuh 2 tgkt nye...y ag satu  tuh bas y xde tgkt nye...pastuh ak ngn mke slamber badak nye g la nek bas y xde tgkt tuh...

eh...asal cm len je bas nih...ak trun pastuh ak naik balik bb ak tgk xde da bas kt blakang tuh…then,ak nk tgge tuh cmpy la kt ats tuh bru la ak pasan y tuh mmg bkn bas y ak nek..then ak trun pastuh ak jln ke blakang jauh ckit..bru ak nmpk bas ak…

ceit...ak slh nek bas la...ala…bas tuh bas y same tuh y kompius ckit tuh…tp mamat2 y kt kedai mkn tuh da cm nk mati da gelak2 kan ak...steady..ak wat mke x taw ak n g la bas y ad tgkt tuh…bas ak la...pastuh da nek da,ak amik duit syiling 30 sen then g kt toilet tuh..sekali ag ak kompius...kali nih bb ak tgk tnds laki ngn pompuan satu jalan je…”xkan la tnds laki ngn pompuan xde beze kot…ishhh..musykil ak la..then ak kuar balik wat mke kompius g tanye kakak y jge toilet,die ckp jln je t nmpk tnds nye…ak pon ikot la..jalan je…mmg pon..tnds laki lam satu lorong n sebelah2 je…eishh..bhye tol…da suda tuh ak nek bas ngn prasaan y sgt lege x terkte..ngeeee..hehehe…

2 jam pastu ak slamat cmpy ke destinasi y d tju…alhmdullah…xde excident2…ak trun bas ngn hati y b’bnge mnuju ke tempt y abadi…ngehehehee…

Akhir kte,maju la sukan tok negare!!yeahh!!

P/S = p.cik2 dreber y len tuh,benti la law da nmpk r&R…kecian kt y nek bas tuh ha dok menahan…   =)