Sunday, 28 October 2012

pusing pusing kipas.....?? mane charger?

assalamualaikum...

hari nih aku sihat... hehhe... sihat tapi otak aku gle ckit la.. aku pun x taw nape.. maybe sbb ad mslh hati kot... hahaha... korang pe kabo?? cht ke?? da mkn?? x g jogging?? hahaha.. da minum petang?? hehe.. banyak tanye lak aku nih... ok2... aku da nk keje sok.. so ak update la blog ari nih... 

aku pakai laptop spupu aku... laptop ak? ad je... tapi tuh la.. da nyanyuk da ak nih... hahaha... nk taw citer pe?? ok... jom aku citer... law korang xnk taw pon ak nk citer jgk... hehehe... blog ak... ske ati ak la.. hehe... 

alkisah nye... ari tuh, kipas kt uma ak tuh rosak... bkn la rosk ape pon... tpi die nye dlm tuh, bilah kipas tuh pecah... ak pun x phm cmne ley pecah... musykil bin ajaib kot... pastuh, ak g la kedai brg elektrik ngn mmbr ak... nk g cari bilah kipas tuh la... hadooooii la pun... malu ak, sakan mmbr ak ngn apek kedai tuh gelk kan ak... nak taw nape...?? ok.. bace...........

ak : uncle, sini ada itu pusing pusing kipas ka??
apek : apa itu pusing pusing kipas maa?? kalau kipas saya pun ada sini maa?? mau kipas apa maa??
ak : ala uncle, itu pun tak tau ka? itu kipas punye pusing la... itu pusing pusing kipas tuh??
mmbr ak : ko ni da knape? pe bende alah nye pusing2 kipas tuh?? ak pun x phm... pe la..
ak : diam ah... ko pe taw... 
apek : aiyya amoi... lu mau apa?? wa tarak phm itu pusing pusing kipas...

ak pun g dekat kipas y ade dekat situ, ak pun tnjuk dekat bende yang dekat dalam kipas tuh.... n ckp...

ak: wa cari ini barang... xkn la uncle xde kot??
uncle : aiiiyyaa... lu ini pun satu... itu nama bilah kipas loo...
ak : ......

uncle tuh ngn mmbr ak tuh bantai gelk cm nk mati tk muke ak... mne la aku taw bnde tuh nme bilah... hmm... salah sndri la.. huhu....

lgi stu, hari tuh ak call ayh ak suruh bwk laptop ak... then, ak egt t ley la tgk citer ke pe ke.. skali mlm tdi nk tgk citer tetibe bru ak prasan....

ak bkk beg laptop.... aku kluar kn laptop... pastuh ak kluar kn cooler... pastuh ak kluar kn mouse... tetibe....
MANE CHARGER LAPTOP??? ALAAAA... LUPE....

bru ak egt, y charger ak letk dekt beg y lain n ak lpe nk gtaw ayh ak y charger tuh kt dlm beg y lgi 1... cdey jap... tp x pela.. len kli ley amek... huhu...

k lah... cmpy cnih dlu... akhir kate, maju lah sukan tok negare!! yeahhh...!!

wassalam....

Saturday, 27 October 2012

terkurrrrban sudaaa...

assalamualaikum...

korang2... slamat ari raye haji@kurban... hehehe... korang tengok ke lembu kene sembelih? ke korang yang kene sembelih? hehe... hmm... best x korang nye raye..? korang watpe je raye nih...?? gi jalan2 ke?? dapat duit raye jugk ke?? haiihh.... ak skang keje kat taska... mak datuk memang x bape nk penat la kan ngn budak2 tuh sume... law time degil tuh, nk je aku lempang kiri kanan.... tapi kang aku lak yang sedih sendiri.. lagipun kalau adik2 aku ok la, nih anak orang... kang x pasal2 kang aku lak yang kene... so, tabah kan ati je la kan... tapi ade time aku rse bahagie lak bile dok ngn baby2 nih...

eh eh eh... silap3...!! lari topik lak... hmm... kite citer sal raye haji kan... actually, aku sronok pulak raye haji kali nih, xde la pening cm slalu.. maybe sbb ak da wat mengikut care yang aku kne wat tuh... haha... xde la... cume maafkan diri sndri sblum maaf kan org lain, n tq for bff aku yang banyak tolong ak.. hmm... ok... back to the topic... aku sbnarnye nk sgt tgk lembu kene sembelih.. tapi x boleh.. sbb aku takut darah... haihh... susah tol la...


pape pun... slamat ari raye korban.... 




k lah... akhir kate... maju lah sukan tok negare!! yeah...!!

wassalam....

Tuesday, 16 October 2012

dilemma... study or keje...

assalamualaikum...

hye korang... aku da lame x menaip lam blog nih kan... sebab yang utame nye malas... n sebab yang kedue nye xde broadband.. hehehe... hmm... aku x tahu la nak cerite ape, tu yang aku x tengok blog... idea xde.. kering kontang umpama padang pasir... haihh... mne idea pon aku x tahu.. maybe lagi satu sebab aku nih malas nk suruh otak aku berpikir... tuh yang jadi cmtuh tuh... xpe la... skang kan aku dah mule menaip nih.. hehehe... 


aku dah habis diploma aku... tapi aku x taw samede aku nk keje or nak sambung study... boleh x korang bagi aku korang nye pendapat or cadangan.... 


kalau ikot hati aku nih ha, aku memang nak sambung belaja... tapi aku pikir.. kalau aku sambung belaja aku nak kene tambah lagi hutang yang sedie ade... haih la.. tapi sape yang xnk sambugn degree kan.. aku nak.. cume entah la.. kalau nek keje, aku nk keje ape... hmm.. memang la berlambak keje... tapi hati aku cm x ke arah tu, aku lagi terpikir nak sambung belaja... tapi skang nih pon aku ngah keje... keje tuh aku boleh stop bile2 je... 

betol aku x tahu nak buat mcm mne.. ak slese ngn keje aku skang, tpi aku tkot aku menyesal x sudah sbb x smbung degree t... ad kwn ak yang len ckp, buat la pjj.. tapi aku nih jenis yang kene buat 1 bende je.. kalau x, nanti ak sndri yang srabut... x boleh x boleh... aku tanye ayah ngn mama aku, masing2 ckp ats aku la.. hadoooii2... achaner nih??

ottokhae!!!??
hmm... jln terbaik ialah dgn wat istikharah... tapi kalau korang nk bgi oendapat korang2, sile2... amat di alu2 kan oleh aku... k lah... cmpy cnih dlu...

akhir kte, mju la sukan tok ngre!!

wassalam..





Tuesday, 7 August 2012

gambaran hari kiamat...



!!! Gambaran Hari Kiamat!!!

Mengalir air mata Ku tanpa Ku sedari ketika membaca kisah ini... Astaughfirullah!!!

- Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

- Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

- Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

- Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

- Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

- Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

- Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

- Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

- Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

- Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

- Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

ⅰ- Pemimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”.
ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

- Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

- Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

- Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.

- ‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

- Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

- Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.

- Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

- Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

- Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

- Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

- Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

- Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

- Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.

- Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

- Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

① Sedekah/amal jariahnya.

② Doa anak²nya yang soleh.

③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

sumber : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=341853805863462&set=a.236438646404979.52108.100001165366010&type=1&relevant_count=1

Wednesday, 27 June 2012

never.. ever.. give up!!

assalamualaikum...


hye... lame da ak x singgah kat blog ak nih ha... bkn pe... cume rase ketandusan idea ble ak ngadap blog... nk jalan2 kat blog korang pon ak cm smangat ak xde ble blog ak x ter update... korang wat pe ye?? da tdo ke?? ala... bru kol 1 pagi... awal lagi la weyh.. mlm masih hijau... eh silap... malam belum gelap lagi nih... jgn le tdo lagi.. korang cht ke x? ak x taw la law korang x cht sbb rindu kat ak kan... hehehe... prasan jap... 


so... nape ye ak xde smangt nk update blog.... ak ase cm...nta la... motif ak wat blog pe ye?? cm lpe jap... heh... ak x taw nape ak jdi cmtuh.. ak cm ilang ataupon xde smangt tok dri ak sndri jap... nape?? sbb dan munasabab nye byk ngt... hmm... law ak nk citer pon ak ase mesti nye la ad buku jilid 3 and 4.. hehehe... ok2.. back to the topic...


penah x korang rse... korang kne wat bende tuh tapi korang x dpt wat and that make u and urself down... bile korang nak wat mesti ade y akan membuat kan korang x ley nk wat bende tuh... and that time, korang akan rase, kenape ngn ak nih?? ape dah jdi nih?? nape ak x ley nk wat nih?? nape??


... and that time... supposed to be people around u have to lift ur spirit and make it till u can do it, not try to make u stop do try to do that... something wrong is'n it... bile korang tgk orang len ley wat sedangkan korang xley wat? pe prasaan korang... mestila.... damn!!! and pressure comes and make u tense.. am i right...?? yes!!*  cehh...sendiri y tnye, sndri y jwb...*


tuh la y ak ase skang... ak skang under training for coming soon tournament... nak taw pe?? 


PERTANDINGAN WAJADIRI PERINGKAT NASIONAL 
YANG AKAN BERLANGSUNG DI UPM PADA 07 JULY 2012...
DENGAN INI... SECARE X SENGAJE NYE, AK MENJEMPUT KORANG DTG AND BGI AK SOKONGAN.... * cehh.. bajet cm korang knl je ak y mne...*

dtg la... hehee... dtg bwk korang nye buah hati, buah jantung ke, limpe ke, kidney ke.. sape2 je la... hmm.. law x dtg pon x pe.. just ajak tok korang tgk silat warisan melayu... hehe... poyos jap... ok... balik pade topik.. tuh la y ak ase skang... ak nk wat, p ak xley way se smooth and secantik org len... p i still keep trying... but till now, i cant make it... pfffffff.... cmpy ak ase, better im quit... p ak punye smangt nk menang tuh cmne.. xkan nk ckp ksong je... atoooooiii60..... payah la...

p ak taw ak ley wat... cme ak kene try harder je... tol x?? hmm.... xpe3... kesilapan tuh sebenarnye mengajar... kan3??... arrrghhhh... tension3!!!! skang nih... ak nk korang ckp, cmne ak nk wat... bagi ak dpt buat pe y spatot nye ak kne wat... cmne4?? p....
 ak akan cube!! 
ak akan try!! 
ak akan test!!
ak akan buat, sampai ak dpt buat....!!
tuh y pasti....
never give up!!! yeah...!!

law x ley wat jgk cmne...hurmm.... cdey la... nk lyn citer industan la cmnih... huh...

sdikit kate2 semangat tok korang.... or lagi tepat tok diri ak sndri...





k lah... akhir kate... maju la sukan tok negare!! yeah!!!

Wednesday, 13 June 2012

pondan dan anjing....

asslamualaikum...hye korang... pe kabo??agak2 da lam 2 bulan kot ak x update pape... hehehe... ak praktikal la 2 bln ari tuh... so bizi la ckit.. even x bz mne pon ak still nk ckp ak bz jgk.. alhamdulillah.. ak bahagie ngn keje ak skang.. doa2 kan la ak dpt wat y terbaik tok dri ak n family ak.... cm nk g berperang je.. hehe...ak rindu gile nk bw.. p mse mencemburui kte syg... mengapakah?? ouhhhh... cdey jap.. hukhuk... ceh.. drama lak.. xpe2.. t ad mse y terlebih tuh ak g tgk korang ye... p tgk kt blog je la.. x mmpu nk g uma... hehehe... bkn pe... sbb utame nye, law ak g uma korang, kot2 la ad abg ke pakcik ke kang ssh lak law da berkenan kat ak nih kang... hahaha.. gurau leee... xmo le mara.... hehehe... senyum ckit... awwww... cumel...

cerite yang pertama.......

alkisah.. maka tersebut la kisah... mse tuh ak ngah duk tggu bas... balik keje la kate kan... pastuh tetibe mate ak nih tertengok satu makhluk Allah nih... ya Rabbi... law ckp sal pondan... ak bese tgk pondan melayu je.. y tuh x yah ckp la.. mmbr ak pon ad y jdi pondan... p ari tuh ak nmpk pondan jenis india... gile jap kepale otk ak... dy nye jalan tuh mmg sah kompem! kalah model yang catwalk... gile nye gelek... cmpy ak x ley nk ttop mlot tgk dy nye cre jln tuh...  mak aiihh...tapi y best nye, mamat kat yang kt sbelah ak nih... mse tuh dy ngah sibuk bergayot ngn awek dy lam tepon... tetibe dy ley stop then x berkelip tgk pondan tuh... hahaha... cmpy ak ley dgr awek dy menjerit " weyh, ko dgr x ak ckp nih???" ... pastuh dy balik ke alam nyate balik.. hehehe....ad skali tuh, ak kt lam bas.. bas tuh berhenti kes ad org nk tron.. then, ad sorang awek nih.. cun gile nk nek bas.... p before nk nek tuh, dy tnye dlu driver tuh..."  bang... bas nih lalu kat setapak x??"mse saat dan ketika itu... pe y ak mmpu ckp lam aty ialah... "bapak lah garau gle suare dy.... lelaki upe nye..." 
* mak datok.. terkejut adik...*

ceritera yang kedueee....

suatu hari yang indah yang x bape nk indah sgt... ak bru balik uma kes nk salin bju kurung nk g ofis la... mne ley msuk keje pakai bju cm nk g jalan kat  waterpark.. heh.. water park la sgt... penyepak ley la... pastuh... ak da siap pky cantik2 lawa2, siti nurhaliza pon ley klh taw... hehehe.. prasan jap... pastuh, area umah ak tuh mmg bende biase la law pagi2 apek or amoi2 kat situ dyorang akan jogging or jln2 bersame same ngn anjing2 kesayangan mereka... nk ckp nye kat sini... tmpt tuh mmg law korang nmpk anjing, x yah dok heran la.. mmg berlambak... tapi... ari tuh mmg ari buruk ak kot.... ak kne kejar ngn anjing.. ak nk g tunggu bas tuh, pastuh ak nmpk kt tpi jln sbelah sane ad anjing... kat tpi jalan y ak lalu nih pon ad anjing jgk... besar tuh xde la besar mne pon... p bsr la weeeeiiii... tuh law bg dyorang mkn daging sepotong ibarat cm bg gule2 je kat dyorang tuh... celah gigi je... hmm... ak pon terpike mse tuh.. ak x kawen ag nih.... cmne law anjing tuh mkn ak.... hadoi hadoi hadoi....pastuh.. ak ngn ayu nye jalan le slow2 je.. tetibe kat tepi uma tuh ad anjing tuh nmpk ak then dy pon mengembek la... pe agi.. anjing y kat jln tuh pon tgk ak.. pe agi, ak pon angkat kain tggi2 ak lari laju2...


ngn heels nye, abih, ilang, padam, delete sume ak nye keayuan y x bape nk ayu tuh... gile.. kne kjar ngn anjing... law nk ase kne ggt ngn mereka2 itu, x yah la lari... org kt kdai mkn tuh tgk pelik je ak lari... p nseb bek ad uncle nih dy tlong ak... mse tuh ak ase nafas ak da nk ptus da... law ley mti da lme ak mti... huuuuhhh.... last2 nye apek tuh gelk je tgk ak cmtuh.. p ak syg uncle tuh lbey la sbb dy tlong tahan teksi tok ak... hehe....hah... tuh je la y mmpu ak cerite kat korang stakat nih... sekian.... hehehe

akhir kte.. mju la sukan tok ngre!!!

Thursday, 15 March 2012

Al- Fatihah....

Assalamualaikum....


mesti korang tertanye2 nape la ak nih biol sgt p wat entry byk2... bkn nye x ley nk msuk kn sume citer lam 1 entry... nk taw nape?? sbb sok ak da nk blek... ble ak blek ak x taw la ble ak nih ley online.. sbb?? broadband ak da 2 bln x byr... sbb?? mls... sbb?? xde duit pun ye jgk... hehehe... jdi nye... biaa la.. ak tggl kn kt lam blog ak nih bpe byk  mngkin entry tok bln nih ye.... hehehe...


ok... back to the topic... korang mesti taw kan, adik bilik ak y nme nye lin... ak da penh citer kt lam blog nih... lin nme dy... smlm... ptg smlm... bonda nye y tercinta da d jemput Allah bertemu dgn-Nye... mak die da lme sket.. breast cancer... p ley ag b'thn lme nye smpy la ptg smlm mse dy smpy.... lin ank sulong y mmg mnje dgn mak dy.... dy citer kt ak, dy mmg rpt ngn mak dy... p, skang... y da pegi ttp akn pegi... kite kt cnih akn pgi jgk... p mngkin mse nye blom ag cmpy...


lin,
akk syg lin.... mcm adik akk sndri... lin pun taw kn...
so..., 
akk nk...
lin kuat kn hati....
kuatkn smangt... slemah mne pun smngt tuh, lin kne jgk kuat kn blek...

tabah kn hati, yakin dgn setiap ap y b'laku...
pasti ad hikmah nye.....

tersirat atau tersurat, y blom kite nmpk atau dah kite nmpk....
tuhan tuh maha penyayang....
setiap ujian yang dy bagi tande Dy syg kn kite...
akk doa kan smoge lin jdi skuat dan stabah bonda tercinte...
akk kt cnih slalu ad tok lin....
stay strong dik....
u have me....

Al-Fatihah.... smoge roh nye di cucuri rhmat dan d tmpt kn d tmpt org2 y solehah... aminn...


wassalam...

ayam makan kucing....telinge msuk jari.....

assalamualaikum....


pe kabo? how are u doin guys...? good ? ak da siap berpacking brg2 ak ready tok blek sok..heheh... ganu, here i come..!!! x saba nk blek uma... home sweet home... hehee... kpde y tgh exm, ak taw pe prasaan korang ble bce nih... ahaha.. jeles la tuhhhh... hikhik... disebab kan ari nih ak agk biol kple otk nye sbb x sabo nk blek uma nye pasal... si nano nih pon ikot sme biol nye.... nk taw pe dy wat...haha... lyn citer ak jom...
* aym ckp : ak sikit punye comel.. nano ley ckp ak nk mkn kucing nih... *
10 mnt y lps td.... bru je td...
nano : akk, mne aym lam nih? nape kuah kari nih jdi cmnih??
ak : jgn irup kuah tuh.. akk da cmpur air... 
nano : aik.. mne aym dy kak??
ak : aym? oo... aym da bg kucing td... nape??
nano : hah?? bg kucing?? akak..!! ayam mne mkn kucing kak ..!! x penah pun kite tgk aym mkn kucing...
ak : * bantai gelk cmpy merh2 mke ak.. * mmg la aym x mkn kucing.. ko penh nmpk ke aym mkn kucing tuh... kucing mkn aym ad la... nano nano.... sabo je la...
nano : eh.. silap... kucing mne mkn aym... kucing mkn ikan je la kak...
ak : ble mse pulak la kucing tuh x mkn aym nano oii... law dy x mkn aym, xde la ad kes kucing curi aym goreng... cmpy msuk blai polis lak tuh * kes x btol nih.. smbil thn gelk... * 
nano : btol la.. mne de kucing mkn aym... akk nih.. kte x penh taw pon...
ak : mmg la kucing x mkn aym y tgh hidup tuh, y da msk tuh dy mkn laa... nano nih...
nano : yeke?? kte x taw pun...
ak : speechless~~ 


.........................................................................................................
nih msuk citer tain lak... y nih da lme da.. p bru t'egt nk citer skang... hehe
tain : nano, ak pening kple la.. tolong urut..
nano : hah?? haa... jap3...
tain : ko x yah nk wat mke blur sgt la...
nano : ko dah knpe?? mne de ak wat mke blur...
tain : nano!! cpt la.. sket la...
make...terjadilah adengan urut berurut di dlm blik ak....si nano urut si tain, n ak lak tukang rakam video... ala... saje2... nk cmpn wat kenangn.... 
tain : akk, pe nih rakam2 nih...
ak : ala... bia la... nk segn2 kmbing lak... x yah nk segn sgt laa...
tetibe....
tain : nano telinge kau masuk jari ak........!!!!!!!! * dgn lantang nye menjerit... *
ak, nano, lin n syifa : hah???!!! * satu blik bntai gelk cm nk mti *
nano : ak y tgh urut ko nih tetibe tlinge ak nk msuk lam jri kau.. mmg x laa...
tain : silap laa... nano jari kau msuk tlinge ak ...!!! 
kami : haaaa... bru btol... * smbung gelk gile2 *


ak ngn dak2 nih bntai gelk cmpy nek merh mke nih ha.. sakit perut ak.. sabo je la dak2 nih... lps tuh, dy ley lak wat mke blur dy.. aduiiihh.. x taw nk ckp pe da... bru ak taw, ad jgk org egt kucing tuh x mkn aym... n ad jgk tlinge y msuk lam jri... hahaha...


to tain n nano : jgn mara.. hehehe....


akhir kte, mju la sukan tok ngre...


wassalam...

Sunday, 11 March 2012

Lain Kali Jangan Tengok Jadual......

assalamualaikum sume....


MORNING.....!!! korang pe kabo? cht dak? da bgn tdo ke? subuh td sempt solat x? da mkn ke? law ngh mkn tuh share le kt ak ckit, ngh kebulur nih ha... smlm ak x jmpe cik nasi d sbb kn ak tdo x hengat dunie... n skang ak merane sbb ak mmg sgt lapa... kt cafe pun lom ad mknn ag... duyyyyaaaiii.... korang2 y ngh bace blog ak skang nih, kol 8:50 pg nih, mesti kt opis kn... hah!!! ngulor la tuh... aippp!!! p wat keje....


alkisahnye hari nih ak x taw la nape ak excited sgt nk g exm.. mentang2 da study sume bnde... chheeewaaahh... hahaha... jom lyn story ak...


kol 8:00 pagi td....
ak da siap mencalling cik ibu cik mama cik ayah n cik abah tok memberitahu mereka2 sume bahawesenye kejap lagi *xde la kejap mne pun, lam sejam lagi la....* ak da nk masuk exm hell, eh clap.. hall...mintk restu la katekan..huhu...  then ak pun mendail pulak le nombor mmbr ak y sgt la comel n cute cm ak nih ha....


sile ikuti perbualan kami... ( ayat nk poyos jess...)


ak : weyh, ko ktne? 
beliau : ak kt blik la, nape?? * ngn suare dy sah bru bgn tdo *
ak : ko da bgn lom..?? da siap lom.?? da kol bape da nih?? jap g exm la weyh... bgn la cpt...
beliau : mne de exm la... exm ptg karang la... ko nape??
ak : hah?!! ptg karang ke?? bkn pgi ke?? ko bia btol...
beliau : cbe ko g tgk jadual tuh btol2...
ak : jap3.... * smbil melangkh ke meje nk tgk jadual *.... eh, yela.. ptg la...
homaigod..!!
beliau :  ko nih wat ak cuak je...
ak : eh.. sorry3...k lah... tq3...
_finish_


bru la ak prasan, y ak da t'tukar ngn time exm tok esok... act, sok exm pg n ari nih exm ptg.. ak egt ari nih pg n sok ptg... hehe... kesilapan teknikal tu nme nye.. pasnih ak nk cabut mte ak bwk p klinik mte... nk check, ad something wrong somewhere ke...ishh3... sadis... nasib bek ak call mmbr ak, law x ak g exm x taw la pper pe y ak jwb kang... hishh... then ak tepon cik ayh ngn ibu juge cik abah n mama.. kemain ag dyowang gelk kn ak.. hishh... tuh la padah nye, ble excited sgt nk g exm... hmm~~


moral of the story :- len kali tgk tol2 jadual tuh... akhir kte maju lah sukan tok ngre!!


wassalam....

Friday, 9 March 2012

souvenir.....

assalamulaikum...


hai korang.... toksah nk sorok ngn ak la... da nmpk da korang dok nyorok ktne... a very gudnight plus morning to all... yela.. da kol 2.. mksod nye, pg + mlm la kn... kiok... ak agk kekeringn idea la nk update, p akn ku perh jgk idea nye... sok ari sabtu, cadang nye nk mkn laksa kt kedai dobi makan ats tuh...ak teringin sgt la..x taw la nape... tok coming soon paper, insya-Allah ak ready... moge tuhan permudah kn semue nye... amin... 


ok.. back to the topic... mggu leps punye leps punye leps... mmbr adik blik ak y jgk merangkap adk ak la kn sbb dy tue mude dr ak, blik singelapor, eh silap.. singapore... so.. dy bli kan la something tok ak... even xde la mhl bnor pon bnde alah tuh, p appreciate la kn... nk tgk.. jajang....!!
* nih la dy *
pas dpt tuh ak trus gntung kt beg..haha.. lawa... n i like it... skang bru pas abis lyn citer juvana, nih kes si nano n syifa y mempengaruhi ak... then lin n tain x bpe nk cht ari nih... y t'lbih cht nye ak la..haha.. p lapa.... xde mknn lam blik nih da... aduihh... k lah... ak blah dlu, nk beradu... bete nk beradu dlu ye... selamat pagi kamu2 sume...

akhir kte, mju la sukn tok ngre.... yeahh...

wassalam...

Wednesday, 7 March 2012

Minyak gamat....

assalamulaikum...


bangun3!!!  da pagi da nih?? da solat subuh ke kamo2 semue ini....?? hoho... ha3..!! ak nmpk da mke2 y x bape nk bgn subuh tuh.... hoho... ak pky cctv kt umah korang.. haha... memandangkan ari nih ak update blog kol 8:50 da dekt nk kol 9 pg da, so ak x jdi nk tnye solan y mrepek2 kt korang... just nk bgi senyuman ak y menawan tok korang ari nih....
* lawa kn ak...heh.. prasan jap * 

okeh...sile percaye bhwe ak lawa cm gamba y ak curik dr cik google...hehe... xde la... ok..back to the topic... nk dijadikan crite nye, kt blik ak nih mmg byk ubat coz ak standby tok adik2 ak law dyowang sakit dmm... p minyak ak ad 1 jnis je.... minyak masak gamat tuh je.... mlm td adik ak si tain or si telletuby tinky winky nih sket kple...

tinky winky : akk, ad minyak parang kapak x? org saket kple la...
ak              : xde la dik... minyak gamat ad la....
tinky winky : minyak gamat watpe... ( gelk kn ak cm nk gile )

ak taw la minyak gamat x ley nk pky tok sket kple.. p jgn la gelk kn ak cm tuh... p ak nih pun stu, bengab bebenor g tunjuk kt minyak gamat tuh... kn da x pasal2 jdi bahan... hmm... xpela... nk share gamba adk2 ak ngn korang sume... 
* dr kiri.. tinky winky @ tain, dipsy @ nana, lala @ syifa, poo @ nano *
* chibi @ lin *
* nih ak...hehe *  

hehehe... k lah... akhir kte, maju lah sukan tok ngre!! yeah...!!

wassalam....

p/s = bebudak...jgn mara akk ea..akk gurau je..hehe

Tuesday, 6 March 2012

kegilaan ku bukan kegilaan mu....

assalamualaikum....
pe kabor??cht x??? mne ck nih... slalu nye dy y slalu update blog... ck ck ck ck!! mne??? x jmpe pon ck ari nih... ceh...bajet cm kite jumpe ari2 je kn...gediakss tol... hehe.. ala.... lpe lak nk mle kan muqaddimah cm bese kn... korang cht x?? law ad y bgn tengh pgi2 nih wat qiam, alhamdulillah.... sejuk prut mak ngandung kn...huhu... ucapan nih khas tok kol 7 cmpy kol 8 pg t..kire cm ak da ready awl2 la nk bgi speech kate2 y x bpe nk smangt la tok korang mle kn korang nye ari y sgt semak indah, sme cm ak...

" happy blogging, happy working, happy cleaning, happy cooking, happy classing, happy cartooning and happy day with bright smile "
*kalau b.i ak ade slh wat2 x nmpk je...*

ak nk gtaw nih, ak bru je abih download vanilla cokelat episod 12...hahaha... bahagie~~  sbb mmg ak ngh gile citer tuh skang... gile gile n gile... gile y menyebabkan ak hampir mnjadi gile nasib baik x jdi gile lgi n mmg kegilaan ak bkn kegilaan korang... phm x ayt ak?? hmm... act ak pon x bape nk phm jgk... p wat2 phm je la kn... hehe...

skang musim ak ngah gile ngn vanilla cokelat, big bang  and 2ne1 coming soon album, n coming soon paper exam... ak x taw la nape ak ley jadi addicted sgt kt citer vanilla y x bpe nk coklat tuh... nk kate citer dy best tahap cipan, tidak le...nk kate hero n heroin dy ensem n pretty cm ak, lagi le tidak... tpi y pasti nye ak ske la citer tuh....

then, for kpop fans y mmg sme gle kat big bang n 2ne1 cm ak, mmg sume ngah gile sbb album dyorang tgh nk kluar skang nih.... jdi mmg ak gile mendolod * download * lgu2 bru n mv2 bru dyowang skang... haihhh...nih ak bg lyn 1 lgu big bang n 1 lgu 2ne1...
video

video

parah.... p y pleng gile ialah..paper ak ad ag 3 paper mggu depn n sume nye 3 jam cdt n y pasti nye itu y m'buatkan ak mnjadi gile sehingge boleh gil skang... ok la.. bg ak p beristirihat ye tok mengelakkn kple y da sedie biol nih jdi smakin biol n sewel.... pape pon.. selamat pagi!!!

akhir kte, mju la sukan tok ngre!! yeah ...!!

wassalam.....

Monday, 5 March 2012

gile yang menggile dan kegilaan...

assalamualaikum...


korang pe kabo??cht ke tidak??da makan??da tdo ke baru bangun tdo??ak skang nih ngah melayan crite vanilla cokelat..tetibe rase nk tgk je..hehe...sok da nk kne mle stadi n stado...huhu...tok sape2 y penah menggile dgn sepuas2 nye die akn paham maksud tajuk entry ak...hehe..


alkisah nye,make tersebut la kisah nye..ari sabtu ari tuh, ak kluar ngn adik2 ak...6 org sume nye...hehehe....memandang kan miggu nih,depan,n seterusnye mmg mggu exm, mmg leps tension abis2 la kn...mne ak marayap..karok la pe ag....jom kte lyn gamba....

* lam 3 org tuh, ak y pleng mde...hehe.. * 

* nih nme nye syifa * 

* pasangan ideal...lin n ayo *

* bff sejati...nano n syifa *

* jgn tnye ak mne ak culik bdk nih * 

* hai..ley knl?? * 

*wajib n harus d mosaic kn...bahaye... hehe *

mmg ari tuh ktowang wat sesi mlepas tension besar2an...pastuh ble balek,mke sorg2 cm aym berk kapur..then cmpy je lam blik mseng2 nmpk ktel je...hahaha... especially nano n lin...haha..

k...ak merapu len kli lak ye..akhir kte, mjulah sukan tok ngre!! yeahh....!!

wassalam....

Wednesday, 29 February 2012

bagaimanakah .... ??

assalamualaikum......


berdasarkan rajah di atas, apekah yang anda boleh rumuskan... buat satu karangan satu perenggan je cukup based on picture... hamek kau... ari nih first paper ak...sok luse tulat tubin tuh lain ceritenye lak... mari belajar bahase inggeres... 


malam tadi punye cerite sebenor nye.... dalam tengah pening kepale study punye kes... yela... mane tak nye... mane nak apal ayat, mane nak cari meaning, mane nk apal pormule, mane nak cari kunci word.... memang boleh gile la kejap.... name pon setadi last minit.... 


punce kepade masalah bahase inggeris aku jadi macam ni ialah.... sebab terpengaruh dengan bebudak bilik aku...malam tadi... dalam pade setadi tuh sebab semuenye ade paper ari nih, kami masing2 menggile... mungkin factor utame kegilaan itu disebabkan kestresssan nk exam... jadi nye~, hasil usehe daripade kegilaan yang berlaku secare tidak terkawal dan sangat lah gile malam tadi, aku dapat belajo beberape word dari dictionary baru y ade dalam blik aku y dipanggil dengan panggilan nano.... 

  1. teeth (gigi)
  2. wiper (pengelap cermin kete)
  3. want your (hendak kamu)
akan bertukar menjadi............

  • thief
  • escalator
  • ba jao
3 words je pon... kalau ade lagi nanti aku share dengan korang.... sumber ini didapati dari kamus bilik bahase dan pustake.... ok..cukup... stop suda... sekarang aku pening pike nak jawab pe exam esok nih??? aiiyyyooo.... nk kongsi satu pic ni... renung2 dan selamat setadi...!!


k lah... sampai sini je la dulu ye...akhir kate, maju lah sukan untuk negare....


wassalam....

Pelangi Hidup...

Assalamualaikum. aku x tahu la nape aku leh terbangun pukul due pagi sebab mimpi sal blog... haihh la.... ngape dok mimpi sal blog....